Energiforbrug std. hus 130 m2
For at kunne sammenligne energiforbrug på tværs af varmekilder, bruger man gerne et 130 m2 parcelhus som reference.
For de forskellige varmekilder opgør Bolius forbruget for et 130 m2 parcelhus:
- Gas: 1654 m3
- El kWh: 5746
- Fjernvarme: 18,1 MWh
Bolius energiforbrug
Lån
Lånet beregnes som et lån med fast rente og afdrag og afskrives over anlæggets levetid
Finansiering af en ny varmekilde kan ske med et grønt lån hos bankerne. Lånet er som regel et forbrugslån uden sikkerhed med variabel rente og til en lavere rente end et normalt forbrugslån. Har du friværdi i huset kan det måske betale sig at se på et realkreditlån eller en boligkredit. Lånet der bruges i denne beregning er med fast rente for overskuelighedens skyld. Vær opmæksom på at lån til finansiering af fjernvarme ofte kan tages gennem fjernvarmeselskabet til en fast lav rente.
Eksempler på grønne lån hos bankerne og lån til fjernvarme hos VEKS.
Kontantbetaling
Vælg kontantbetaling hvis du ønsker at beregne investeringen som en kontantbetaling uden renter og løbetider.
Gaspris kr./m3
Gasprisen er sat efter den seneste tids variable gaspris pr. m3 som opgivet af Andel Energi og OK, to af Danmarks største naturgasleverandører. Prisen er inkl. alle afgifter og omkostninger. Ca. 5.5 kr. af gasprisen er tariffer og afgifter der betales til Evida.
Der er taget udgangspunkt i OK's og Andel Energis variable gasprisprodukter, prisen pr. m3 for en fastprisaftale er ca. 25% højere
L81
Effekten af Lovforslag L81 (LOV nr 1767 af 28/12/2023) er medtaget i beregningen da loven er vedtaget og har effekt fra d. 1/1 2027.
Ifølge klimaminister Lars Aagaard vil loven betyde, at et std. hus på 130 m2 skal betale ca. 2400 kr. mere om året. Standardhuset på 130 m2 har et gasforbug på ca. 1600 m3. Det giver: 2400 kr./1600 m3 = 1.5 kr. pr. m3
Fjernvarmepriser
14.875 kr. er gennemsnitsprisen for at varme et standardhus på 130 m2 op med fjernvarme, jf. forsyningstilsynets seneste prisstatistik. I prisen indgår selve varmeprisen for 18.1 MWh og den faste m2 pris. Disse to priser kan variere fra selskab til selskab så kontroller med dit fjernvarmeselskab hvordan de fordeler prisen. Priserne kan som regel findes på fjernvarmeselskabets hjemmeside.
Et standardhus på 130 m2 har et fjernvarmeforbrug på 18.1 MWh dvs. hvis den faste m2 pris er 30 kr. vil prisen pr. MWh være:
14875 pris ialt - (fast m2 pris på 30 kr. * 130 m2 = 3900 kr.) = 10975 kr. for 18.1 MWh = 606 kr. pr MWh
Prisen er i beregningen er derfor sat til 606 kr. pr. MWh og 30 kr. pr. m2 i fast pris.
Det har betydning hvor meget du betaler for den rene varmepris, som hovedregel kan man sige, at jo mere af din varmeregning der går til varme fremfor afdrag på lån og afgifter, jo mere kan du også spare ved at skrue ned for varmen, efterisolere, skifte vinduer osv.
Elprisen
El til el-drevet hustandsopvarmning er fritaget normal afgift på ca. 90 øre, der betales derimod en elvarmeafgift på ca. 1 øre pr. kWh og el er derfor væsentligt billigere til opvarmning end til normalt elforbrug.
Prisen i beregneren er sat til 1.6 kr. men som det fremgår nedenfor er der nogle faktorer der skal tages højde for, når man vil beregne en elpris set over et år.
Det anbefales at man laver følsomhedsberegninger både med en højere elpris og en lavere elpris.
En varmepumpe bruger mest el når den skal varme op, altså når det er koldt udenfor og der skal bruges varmt vand. Når det er koldt udenfor er det oftest også der el'en er dyrest, da efterspørgslen på el er tilsvarende stor.
Derfor skal gennemsnitsprisen på el ses ift. en vægtet fordeling af elforbruget henover året. Her er et eksempel fra en beregning på en Bosch varmepumpe til et hus med 4 personer:
Det giver et vægtet elforbrug der ser ca. sådan her ud:
Jan: 16%
Feb: 15%
Mar: 14%
Apr: 9%
Maj: 3%
Jun: 2%
Jul: 2%
Aug: 2%
Sep: 2%
Okt: 7%
Nov: 12%
Dec: 16%
Læs mere her:
Dit forbrug ift. std. hus
Hvis du har indtastet dit nuværende forbrug ovenfor og angivet en energitype, beregnes dit forbrug ift. et std. hus på 130 m2, så kan du også se hvordan dit energiforbrug ligger ift. normalen. hvis du har angivet et nuværende forbrug. vil det være det der bruges i beregningen.
Pris på varmepumpe
Til opvarmning og varmt vand vil en luft/vand varmepumpe ofte billigere end en jord/vand varmepumpe. En jord/vand varmepumpe vil til gengæld have højere effekt og derved bruge mindre el.
I standardværdierne tages der udgangspunkt i en luft/vand varmepumpe til et std. hus på 130 m2 og der er sat en pris ift. hvad større leverandører oplyser.
Men man opfordres til selv at lave forskellige beregninger ift. ens husstørrelse og isolering, om der er gulvvarme mv.
Som udgangspunkt skal man regne med at et større hus kræver en større varmepumpe
Kilder
Servicepris varmepumpe
Min. én gang årligt skal en varmepumpe serviceres, det er lovpligtigt og skyldes bl.a. at en varmepumpe
bruger over 1 kg. drivhusgas som kølemiddel. En lovpligtig service for en luft/vand varmepumpe kunne se sådan ud:
- Visuel kontrol af kompressor/tilslutninger
- Utætheder kompressor/kølemiddelrør
- Rensning af fordamper, justering af korrekt flow hen over fordamper/kondensator
- Kontrol af vandtryk varmeanlæg
- Kontrol/rensning af snavsfilter varmeanlæg hvis der er monteret afspærringsventiler
- Kontrol af trykekspansionsbeholder hvis afspærringsventiler er monteret
Kilder
Driftspris varmepumpe
Reparation, udskiftning af sliddele, kørsel, arbejdsløn mv. er ikke dækket af en alm. serviceaftale og der bør derfor sættes et beløb af til driften af varmepumpen.
Ved valg af varmekilde give det mening, at se udgifterne over hele anlæggets levetid, og en varmepumpe slides med tiden ligesom alle andre mekaniske/elektroniske komponenter.
Det kan måske sammenlignes med en bil, her skal der også sættes penge af til driften af bilen.
I starten af varmepumpens levetid vil omkostningerne til drift selvsagt være lavere end ved slutningen. I starten vil man ofte også være dækket af en garanti.
Mange firmaer tilbyder serviceaftaler der dækker den lovpligtige service og herudover alle omkostninger til driften af varmepumpen.
En sådan serviceaftale ligger omkring 5.000. kr. årligt, men kan både være dyrere og billigere. Den dækker som regel også kun de første 10 år af varmepumpens levetid, man må derfor forvente at udgifterne til drift er højere efter det 10. år.
Det er svært at finde online priser på komplette serviceaftaler til varmepumper, så hvis du har kendskab til firmaer der tilbyder dette, så send gerne til info@varmepris.dk, så der kan linkes til det. Pris og betingelser skal være tilgængelige på internettet.